Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο απόσπασμα αυτό Γκόλντιγκ και Μέρντοκ εστιάζουν την προσοχή τους στην κριτική πολιτική οικονομία, η οποία έχει ως στόχο της να δείξει ότι οι τρόποι χρηματοδότησης και οργάνωσης της πολιτισμικής παραγωγής επιφέρουν συνέπειες στους δημόσιους λόγους, στις αναπαραστάσεις και στην πρόσβαση του κοινού.

"Κριτική ανάλυση'' και''διαχειριστική'' εμπειρική έρευνα, αποτελούν δύο αντίθετες έννοιες. Παρόλα αυτά όμως, μέσα από το απόσπασμα, οι συγγραφείς εκθέτουν μία θεώρηση που παρά το ότι είνα κριτική απαραίτητα χρειάζεται και την εμπειρική έρευνα. Η κριτική θεώρηση λοιπόν θέτει και πρακτικά ζητήματα και ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής, αφού αποτελεί μία θεώρηση της κοινωνικής τάξης με μέλημά της τη μελέτη των επικοινωνιών και των πολιτισμικών ζητημάτων.

Η κριτική πολιτική μοιράζεται το παραπάνω γνώρισμά της με τις πολιτισμικές σπουδές, δηλαδή μια αλλη παράδοση ερευνας.Η νεομαρξιστική θεώρηση της κοινωνίας, η ασκηση της εξουσίας και η απομάκρινση απο την πλουραλιστική παράδοση, αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά και των δύο πιο πάνω παραδόσεων.Παρά τα κοινά γνωρίσματα τους ομως, η κριτική πολιτική οικονομία εντάσσεται στις κοινώνικές επιστήμες και οι πολιτισμικές σπουδές στα προγράμματα ανθρωπιστικών σπουδών.Και οι δύο παραδόσεις προσεγγίζουν τον τομεα της επικοινωνίας.

Το απόσπασμα αυτό επίσης, επισημαίνει οτι το νόημα στις εκφραστικές μορφές και στις καθημερινές συνήθειες αποτελεί κέντρο βάρους για τις πολιτισμικές σπουδές. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν δύο συνδεόμενοι τομείς.Ο πρώτος ασχολείται με την ανάλυση των πολιτισμικών κειμένων και των κειμένων απο τα ΜΜΕ και υποστηρίζει οτι το νόημα ειναι μεταβλητό.Ο δεύτερος τομέας εξετάζει την ερμηνεία των προϊόντων των ΜΜΕ απο το κοινό και την ενταξη τους στη ζωή του. Σίγουρο πάντως είναι οτι η προσέγγιση αυτή ανάγει τους ακροατές σε ενεργά υποκείμενα. Η κυριαρχία αυτή του καταναλωτή ομως οδηγεί και σε προβλήματα.

Παρά τα όσα προαναφέρθηκαν, η κριτική έρευνα δεν είναι αντιθετη με την κριτικη έρευνα και τις πολιτισμικές σπουδές. Ως βασικα χαρακτηριστικά της θα μπορούσε να αποτελέσει η προσπάθειά της για ανακαλυψη των περιορισμών και των ευκαιριών που εχούν οι ανθρωποι σε εναν ρεαλιστικό κοσμο. Η κριτική θεωρία επίσης έχει στοιχεια υλιστικά και μελετώντας ιστορία είναι σε θέση να περιγράψει τον ύστερο καπιταλισμό.Το σίγουρο πάντως είναι, ότι βασικό μέλημα της κριτικής πολιτικής οικονομίας αποτελεί η ηθική για το κοινό καλό.

Σύμφωνα με τους Γκόλντινγκ και Μέρντοκ, η κριτική πολιτική οικονομία δε μένει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Επιδιώκει να δείξει πόσο επηρεάζονται τα μικρά πλαίσια απο την οικονομική δυναμική και να αναλυσει τον τρόπο όπου η άνιση διανομή υλικών και πόρων τρέφει την επικοινωνία.

Στο απόσπασμα αυτό επίσης επισημαίνεται οτι για να διεκπεραιωθεί η παραπάνω ανάλυση καλό θα ήταν να αποφύγουμε την εργαλειοκρατία και το δομισμό.Σιγουρο πάντως είναι οτι η οικονομιά με τη δυναμική της συμβάλλει στον προσδιοορισμό του περιβάλλοντος και της επικοινωνιακής δραστηριότητας.

Τέλος, διαφαίνεται και η σημαντική κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς την παραγωγή των ΜΜΕ και προς τον πολιτισμό.Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κυριαρχήσουν τον πολιτισμό ασκώντας σημαντικό έλεγχο στην πολιτισμική δραστηριότητα. Ένα αυξανόμενο μερίδιο της πολιτισμικής παραγωγής, επίσης, προέρχεται από μεγάλα συγκροτήματα.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Einai Ok. TO mono mou provlima einai oti se merika simeia moiazeis na epanalamvaneis to keimeno anti na to metaferei me dika sou logia. Afto einai kati pou me provlimatizei giati mou dinei thn entypwsi oti kapoia simia den eginan katonoita. An nai tote boreis na ertheis sto grafeio na ta syzitisoume. An oxi, tote egw eimai Ok