Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σχολιασμός αποσπάσματος

Απόσπασμα από:www.youtube.com-Prwini Meleti-Helena Paparizou-Star,Eleonora Meleti Talking.

Στο απόσπασμα αυτό ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει ένα μέρος από τη συνομιλία δύο ατόμων. Μετά από μια συνέντευξή τους λοιπόν, τα άτομα αυτά είναι σε θέση να εκθέσουν την άποψή τους προς την Έλενα Παπαρίζου. Οι κώδικες που παρουσιάζονται μέσα από το απόσπασμα είναι εμφανή. Ο ηχητικός κώδικας κυριαρχεί. Μέσα από την χρήση γλώσσας, ηχητικά μηνύματα παιρνάνε στον τηλεθεατή και τον βοηθάνε να κατανοήσει την αναπαράσταση που παρακολουθεί. Επιπλέον, στο απόσπασμα κυριαρχεί η μουσική και το χρώμα. Ένας άλλος κώδικας επίσης που μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα από το απόσπασμα, είναι και ο οπτικός.

Το μέρος της εκπομπής που παρατήθεται, ανήκει τόσο στην τρίτη θεωρία αναπαράστασης, δηλαδή την κατασκευαστική, όσο και στη δεύτερη,εμπρόθετη και εθελούσια θεωρία. Η διάκριση της κατασκευαστικής θεωρίας λοιπόν, διαφαίνεται μέσα από την μεγάλη χρήση γλώσσας. Τέλος η υποκειμενική γνώμη και άποψη του ομιλιτή μας οδηγεί και στην διάκριση της εμπρόθετης και εθελούσιας θεωρίας, μιας και η υποκειμενικότητα του ομιλιτή στο συγκεκριμένο απόσπασμα είναι εμφανή.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Περίληψη: "Αναπαράσταση τησ λαϊκης κουλτούρας"

Η συμμετοχή του κοινού στις αναπαραστάσεις που προβάλλονται μέσω της λαϊκής κουλτούρας αποτέλεσε ένα σημαντικότατο ζήτημα σπουδών για τα ΜΜΕ.Στο σημείο αυτό, η σημειωτική γλωσσολογία αποπειράθηκε να αποδείξει ότι το νόημα μιας λέξης διαμορφώνεται μέσω της σχέσης της με τις άλλες. Το θεώρημα αυτό επηρέασε τον τρόπο κατανόησης των γλωσσικών συστημάτων, μιας και απέδειξε ότι ο πραγματικός κόσμος συγκροτείται μέσω της γλώσσας. Στο απόσπασμα αυτό λοιπόν, ο συγγραφέας εκθέτει τρεις περιπτώσεις, με σκοπό την κατανόηση των εικόνων των ΜΜΕ. Παρόλο που η σημειωτική έδειξε την ενεργή συμμετοχή του κοινού για κατανόηση κατασκευών και προετοίμασε το έδαφος για τη μελέτη της σχέσης κειμένου και τηλεθεατή οδήγησε σε αδιέξοδο. Τα ζητήματα που τέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις για την αναπαράσταση,παρουσίαζαν δυσκολία επεξεργασίας τους, στο πλαίσιο της σημειωτικής.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

δοκιμή!!!