Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΓΕΝΗ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ STAR

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στα τηλεοπτικά γένη και αναλύσαμε τόσο τα γενικά χαρακτηριστικά στην ιστορία τους όσο και τα δύο άλλα κύρια χαρακτηριστικά των γενών, τις σαπουνόπερες και τις ειδήσεις. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν μου ανατέθηκε σαν θέμα εργασίας η ανάλυση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star ως προς την ιδεολογία, το περιεχόμενο και την αντικειμενικότητα των γεγονότων που παραθέτει.
Το κεντρικό δελτίο του Star είναι γυρισμένο σε ένα πλατό με έναν μόνο παρουσιαστή που ονομάζεται Θοδωρής Δρακάκης. Σε ένα πλατό λοιπόν με έντονα χρώματα που διεγείρουν τις αισθήσεις του τηλεθεατή και του κεντρίζουν την προσοχή, ο Δρακάκης ντυμένος πάντοτε με ένα κομψό και σοβαρό κουστούμι, συνδέεται με το χώρο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και με τη βοήθεια κάποιων άλλων συμπαρουσιαστριών του παραθέτει τις ειδήσεις.

Ξεκινώντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20:00, ο Δρακάκης αναφέρεται σε θέματα σοβαρά που αφορούν την επικαιρότητα και ενδιαφέρουν το κοινό. Στο συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων που παρακολούθησα ο παρουσιαστής αναφέρεται αρχικά στην παραίτηση και στα σχόλια του Τατουλη, καθώς επίσης και στην αντίδραση του Καρατζαφέρη πάνω στο θέμα αυτό. Έπειτα, αναφορά γίνεται στην επιθυμία του Καραμανλή για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, καθώς και σε ένα τραγικό κτύπημα κουκουλοφόρων σε γραφεία πολιτικών και σε αυτοκίνητα, στην Αθήνα"ΓΥΑΛΙΑ-ΚΑΡΦΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ". Έπειτα, με την εισαγωγή του υποτίτλου"ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ"ο Δρακάκης επισημαίνει και μια επίθεση νεαρών σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, η οποία προκάλεσε τον πανικό στον απλό λαό που παρεβρέθηκε εκεί. Αναφορά επίσης γίνεται και στον πρόσφατα εκλεγμένο πρόεδρο των Η.Π.Α Ομπάμα με τον υπότιτλο "ΟΙ ΜΠΟΥΣ ΦΕΥΓΟΥΝ-ΟΙ ΟΜΠΑΜΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ".

Με το τέλος των προαναφερθέντων θεμάτων και έπειτα από μια σειρά διαφημίσεων, ο Δρακάκης περνάει στην παρουσίαση άλλου είδους γεγονότων. Παρουσιάζει δηλαδή κάποια γεγονότα κωμικοτραγικά. Καταστάσεις ή λόγια γνωστών-διάσημων προσώπων όπου με την κατάλληλη γελιοποίησή τους το κοινό θα γελάσει και θα νιώσει καλά. Με τις λεζάντες"ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ" και "ΚΟΨΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΚΟΨΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ" παρουσιάζεται με κωμικοτραγικό τρόπο η μεγάλη οικονομική κρίση που επικρατεί την περίοδο αυτή. Για το θέμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία στον απλό λαό να εκφέρει τη δικιά του γνώμη, μιας και οι συμπαρουσιαστές του Δρακάκη πήραν συνέντευξη από ανθρώπους που βρέθηκαν στο πέρασμά τους. Ως θέμα των ειδήσεων αυτών επίσης επιλέχθηκε και η πρώτη έξοδος της γνωστής τραγουδίστριας Δέσποινας Βανδή, μετά το τραγικό ατύχημα που είχε περάσει. Υπότιτλος στο προαναφερθέντα θέμα υπήρξε ο εξής:"ΒΑΝΔΗ-ΕΚΟΨΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ". Ένα ακόμη θέμα υπήρξε και η παρουσιάστρια της εκπομπής"Η στιγμή της αλήθειας".Για το θέμα αυτό μιλάει και ο άντρας της Ευαγγελίας και βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης.

Άξιο παρατήρησης αποτελούν οι υπότιτλοι που παρουσιάζουν τα διάφορα γεγονότα και μας προιδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Γραμμένοι με κεφαλαία γράμματα, έντονα χρώματα και με τη χρήση λέξεων που να μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον του κάθε απλού τηλεθεατή, αδιαμφισβήτητα συντελούν στην ανύψωση της τηλεθέασης. Σημαντικότατο επίσης ρόλο για την αύξηση της θεαματικότητας διαδραματίζουν και οι διάφορες εικόνες και συνεντεύξεις που προβάλλονται για το κάθε θέμα. Με την υποβολή των κατάλληλων υποτίτλων λοιπόν και την χρήση των απαραίτητων φωτογραφιών και στερεοτύπων , οι συγκεκριμένες τηλεοπτικές ειδήσεις επιτυγχάνουν το στόχο τους. Κρατούν δηλαδή αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, αφού το παροτρύνουν να κρατήσει στραμμένη την προσοχή του στο θέμα που θα ακολουθήσει.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Δρακάκης καθώς και οι υπόλοιποι συμπαρουσιαστές του, χρησιμοποιούν μια γλώσσα αρκετά κατανοητή προς τον απλό λαό, με λεξιλόγιο προσιτό προς όλο το κοινό. Οι ειδήσεις του Star αποτελούν ειδήσεις που αναφέρονται στον απλό λαικό κόσμο. Στον κόσμο που πέρα από την ευρύ γνώση και μόρφωση που θα πάρει, ζητάει και την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

aftin tin ebdomada gia to fylo den eprepe na asxolitheis? H perigrafi einai oi alla den asxoleitia me to thema tis sebdomadas