Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Περίληψη: "Αναπαράσταση τησ λαϊκης κουλτούρας"

Η συμμετοχή του κοινού στις αναπαραστάσεις που προβάλλονται μέσω της λαϊκής κουλτούρας αποτέλεσε ένα σημαντικότατο ζήτημα σπουδών για τα ΜΜΕ.Στο σημείο αυτό, η σημειωτική γλωσσολογία αποπειράθηκε να αποδείξει ότι το νόημα μιας λέξης διαμορφώνεται μέσω της σχέσης της με τις άλλες. Το θεώρημα αυτό επηρέασε τον τρόπο κατανόησης των γλωσσικών συστημάτων, μιας και απέδειξε ότι ο πραγματικός κόσμος συγκροτείται μέσω της γλώσσας. Στο απόσπασμα αυτό λοιπόν, ο συγγραφέας εκθέτει τρεις περιπτώσεις, με σκοπό την κατανόηση των εικόνων των ΜΜΕ. Παρόλο που η σημειωτική έδειξε την ενεργή συμμετοχή του κοινού για κατανόηση κατασκευών και προετοίμασε το έδαφος για τη μελέτη της σχέσης κειμένου και τηλεθεατή οδήγησε σε αδιέξοδο. Τα ζητήματα που τέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις για την αναπαράσταση,παρουσίαζαν δυσκολία επεξεργασίας τους, στο πλαίσιο της σημειωτικής.

2 σχόλια:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Η περίληψη είναι καλή στο αρχικό της μέρος. Μια παρατήρηση: δεν υπάρχει 'σημειωτική γλωσσολογία' αλλά σημειωτική και γλωσσολογία δηλ. πρόκειται για δυο διαφορετικούς κλάδους.
Θα πρέπεις ίσως να κοιτάξεις το τέλος της περίληψης εκεί που μιλάς για το 'αδιέξοδο της σημειοτικής και τα προβλήματα επεξεργασίας' δηλ τι εννοείς και κυρίως τι εννοεί η συγγραφέας.

Έλενα Σιδέρη είπε...

h peilips einai ikanopoiitiki